Bir günde 21 bin kişi işsiz kaldı

Bir günde 21 bin kişi işsiz kaldı
Dünyanın dört bir yanından 20’den fazla şirket cuma günü yaptıkları açıklamalarda işten çıkarma planlarını duyurdu.

Bir günde 21 bin kişinin işinden olduğu anlamına gelen bu açıklamalar küresel ekonomik krizdeki derinleşmeyi yansıtıyor. Tüm şirketler stoklarını eritmek için üretimlerini azaltmayı hedeflerken, uzmanlar bunun kalıcı bir resesyon etkisi yaratmasından endişe duyuyor.

Referans Gazetesi’nin haberine göre, ABD’nin en büyük radyo istasyonu Clear Channel bin 500 reklam birimi çalışanın işine son verecek. Rafineri işletmecisi Conoco Phillips 1350 işten çıkarmayla etkin varlıklarını yüzde 4 azaltacağını, Bilgisayar işlemcileri üreticisi Advanced Micro ilk çeyreğin sonuna kadar bin yüz, Romen gübre üreticisi Amonil SA 389, Fiat’ın parça üreticisi Magneti Marelli ise Brezilya’da 800 işçiyle yollarını ayıracağını açıkladı.

General Electric, finans bölümünde 7 bin 500’le 11 bin arasında işten çıkarmaya gidecek. Sözcü Marissa Moretti’ye göre, şirket böylelikle kasım ayında aldığı ve 2 milyar dolar tasarruf etmeyi öngören planını uygulamış olacak.

ABD’nin ikinci büyük sağlık sigortası şirketi WellPoint, 900’ü geçici bin 500 çalışanını işten çıkaracak. Mücevher üreticisi De Beers, Güney Afrika ocaklarındaki yaklaşık bin, veritabanı yazılımcısı Interwoven 70, mühendislik firması WS Atkins Ortadoğu faaliyetlerinden 210 çalışanının işine son vermeyi planlıyor. Diğer yandan, bazı firmalar da işten çıkarmak yerine sözleşmeli işçilerinin görev sürelerini uzatmama yoluna gidiyor. Buna göre, İsveç’in iki numaralı kamyon üreticisi Scania, 2 bin geçici işçisiyle sözleşme yenilemeyeceğini açıkladı. Moody’s uzmanı John Lonski’nin öngörüsüyse piyasaları tedirgin edecek boyutta. Linski, ABD’de bu yıl 2.1 milyon işten çıkarmanın yaşanacağını ve bunun yüzde 80’inin bağımsız bayramı 4 Temmuz civarında olacağını iddia ediyor. Linski’ye göre, düşüşteki ABD ekonomisinin neden olduğu tedirginlik, olası talebi de aşağı çekiyor.

Leave a comment