İş ve okul başarınızı artırmak için kahvaltıyı ihmal etmeyin

Beslenme uzmanlarının ‘altın öğün’ olarak nitelendirdiği

kahvaltı, kan şekerini yükselterek dikkat dağınıklığını

azaltıyor. Konsantrasyonu sağlayan kahvaltı, iş ve okul

başarısının artmasına önemli katkıda bulunuyor.

Ayrıca kahvaltı yapmamaya bağlı olarak kan şekerinin gün

içinde düzensiz seyretmesi şeker hastalığına davetiye

çıkarıyor.

Mesaiye veya derse başlamadan önceki ilk öğün olan kahvaltı,

insanları güne hazırlamada önemli bir fonksiyon üstleniyor.

Verimli bir gün isteyenlerin kahvaltıdan vazgeçmemesi şart.

Ancak özellikle şehir yaşamında kahvaltı, ‘geç yatma, işe

yetişme, zaman darlığı’ gibi nedenlerle bu alışkanlık çoğu

zaman aksatılıyor. Bunun yerine simit ve poğaça ile öğünü

geçiştirme tercih ediliyor.

Diyetisyenler ise kahvaltının çeşitli bahanelerle

aksatılmaması uyarısında bulunuyor. Özel Selçuklu Hastanesi

Diyetisyeni Mevra Çimili, gün içinde alınan enerjiyi

dengeleyen kahvaltının sabah çok düşük olan kan şekerini

yükseltip düzenlediğini ifade ediyor. Dikkat dağınıklığını

azaltan kahvaltının konsantrasyonu sağladığını vurgulayan

Çimili, kahvaltı öğününün kalp hastalıkları, tansiyon ve şeker

hastalıkları ile obeziteden koruduğunu dile getiriyor.

Beslenme uzmanı Çimili’ye göre, dengeli ve düzenli beslenmeye

sevk eden kahvaltı, diğer öğünleri de düzenliyor. Kahvaltı

etmeyen çocuk ve gençlerde dikkat dağınıklığı ve

konsantrasyonda azalmalar çok sık görülüyor. Kahvaltı yapmamak

bireylerin günlük verimini azaltıyor, çalışma kapasitesini

düşürüyor. Kahvaltı yapmayanlar özellikle enfeksiyonlara daha

sık yakalanıyor.

Kahvaltının atlanması nedeniyle kan şekerinin gün içinde daha

düzensiz hale geldiğini bildiren beslenme uzmanı Çimili, bu

durumun şeker hastalığına yakalanma riskini artırdığını

kaydediyor. Kahvaltı yapmayan ve öğlene kadar hiçbir şey

yemeyenlerin öğle öğününe aşırı derecede yüklendiklerini

anlatan Çimili, bu durumun bir anda aşırı kalori alımı ile yağ

oranlarında artışlara neden olduğuna dikkat çekiyor. Kahvaltı

yapmayanların genellikle öğleye yakın saatlerde poğaça, simit

gibi besinlerle öğün atlattığını hatırlatan beslenme uzmanı,

“Bu yöntem insanların gelecek öğle öğününü yapmamalarına ve

akşama daha çok acıkmalarına yol açar. Tek öğün beslenmeye

neden olan söz konusu tercih, yüksek kalori almaya yöneltir.

Alınan bu aşırı kalori vücutta yağ olarak depolanır. Yani

kahvaltı yapılmadığı ve dengeli beslenilmediği zaman

karşılaşılacak sorun obezite olabilir. Obezite kaynaklı diğer

hastalıklar da tetiklenmiş olur.” uyarısında bulunuyor.

Kahvaltıdan en çok etkilenen grubun çocuk ve gençler olduğunu

dile getiren diyetisyen Çimili’ye göre, ebeveynlerin kahvaltı

alışkanlıkları çocukları üzerinde etkisini gösteriyor.

Çocuklarının okulda başarılı ve sağlıklı olmasını isteyen

aileler, kahvaltı öğününü alışkanlık haline getirmeli, güne

mutlaka kahvaltıyla başlamalı.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: